Dierenopvang

09.01.2014

Stichting Aap vangt bijzondere dieren op waar niemand meer voor wil zorgen. De meest exotische dieren worden illegaal als huisdier Nederland binnengesmokkeld. Maar berberapen, stekelvarkens en zelfs tijgers zijn natuurlijk geen huisdieren. Directeur David legt aan Dolores uit wat er gebeurt als het misgaat.

Wat is de positieflijst?

Sommige mensen houden dieren als huisdier, die daar helemaal niet geschikt voor zijn. Vaak worden de dieren in huis gehaald als ze nog klein en schattig zijn, maar een volwassen wasbeer is natuurlijk een stuk minder lief. Mensen denken hier vaak niet aan, waardoor de dieren uiteindelijk uit huis moeten. Stichting AAP vangt ze dan op.

 

Stichting AAP redt die dieren niet alleen, maar verzorgt ze daarna net zo lang tot ze weer gezond zijn en natuurlijk gedrag vertonen. Als alles goed gaat, worden de dieren overgeplaatst naar een reservaat of een dierentuin.

 

Maar welke dieren mag je nou wel houden als huisdier en welke niet?


Dieren die je wel, of juist niet als huisdier mag houden staan op de Positieflijst. De Positieflijst bestaat uit verschillende delen. Op het eerste deel staan de echte huisdier-dieren zoals honden, katten, cavia’s en konijnen. Maar er staan bijvoorbeeld ook grotere dieren op die je terug vindt op de boerderij, zoals varkens en schapen. Deze beesten mag je gewoon in de tuin houden, maar je moet natuurlijk wel genoeg ruimte hebben!

 

Op het tweede deel staan dieren die speciale verzorging nodig hebben. Om bijvoorbeeld een lama thuis te mogen houden, moet je een groot weiland hebben. En omdat lama’s echte kuddedieren zijn, moet je minstens twee hebben. Anders gaan ze zich natuurlijk alleen voelen!

 

Op het laatste deel van de lijst staan de dieren die je nooit als huisdier mag houden, bijvoorbeeld de wasbeer en de poolvos. Maar niet alle dieren ter wereld staan op de Positieflijst. Als een dier niet op de lijst staat, betekent het automatisch dat je hem niet als huisdier mag houden.

 

Vanaf 1 juli 2014 is er weer een nieuwe Positieflijst, waardoor er nog meer dieren beschermd worden. Wat nou als je een huisdier hebt dat op de nieuwe lijst staat? Dan mag je hem lekker houden!

 

https://www.hetklokhuis.nl/documenten/geheim.xlsx