Aswolk

25.05.2011

Hoe kan een vulkaan op IJsland er voor zorgen dat hier geen vliegtuigen meer kunnen vertrekken? Bart krijgt op Schiphol te horen waarom het zo gevaarlijk is om door zo'n aswolk te vliegen. Meteoroloog Dennis Wilt legt uit hoe de vulkaanas in Nederland terechtkomt. Maar hoe ontwikkelt zich dit allemaal in de toekomst? Bart reist af naar IJsland voor antwoorden.

Vulkaanuitbarsting IJsland

Uitbarsting vulkaan Grimsvötn

Herinner je je nog de uitbarsting van een vulkaan op IJsland vorig jaar? Zondag 22 mei was het weer raak. Een andere IJslandse vulkaan genaamd Grimsvötn barstte uit. Hierdoor kwam er een enorme aswolk vrij. 

 

Deze aswolk is erg gevaarlijk voor vliegtuigen, auto's en andere voertuigen. Motoren van deze voertuigen kunnen slecht de as. Vluchten die langs plekken vliegen waar de aswolk zweeft, moeten helaas gecancelled worden. Hierdoor ligt een groot deel van het vliegverkeer plat. Vulkaandeskundigen denken dat de uitbarsting nog een paar dagen zal duren. 

Satellietfoto IJslandse vulkaan

Op de onderstaande foto kun je de IJslandse vulkaan goed zien. Deze foto is genomen vanuit een satelliet in de lucht!

Bezoek aan IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull

Neem een kijkje achter de schermen bij de opnames van de aflevering Aswolk in IJsland. Bekijk hier de foto's van Bart en regisseur Uif tijdens hun klim naar de vulkaan Eyjafjallajökull!