Maandoverzicht

Maandoverzicht oktober 2021

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in oktober:

1 oktober 2021 | Prinses Máxima Centrum
Janouk neemt een kijkje in het Prinses Máxima Centrum, een ziekenhuis speciaal voor kinderen met kanker. Het is een heel bijzonder ziekenhuis omdat kinderen zelf mee hebben gedacht over hoe het eruit ziet. Samen met Elisa chilt Janouk in de speciale tienerlounge. Elisa had kanker en zit in de KinderAdviesRaad van het ziekenhuis. Maarten zingt een liedje over hoe bezorgd je kan zijn als vader van een kind met kanker.

4 oktober 2021 | Het Kantoor 281
Ben laat een boek schrijven over zijn leven en Leonoor heeft last van diarree door Wouters vegaflapjes. Waarom eet je eigenlijk uit je neus? Janouk probeert uit te vinden wat er in je lichaam gebeurt als je diarree hebt. En wat is een poepbacterie eigenlijk?

5 oktober 2021 | Gideon Samson
Gideon Samson schrijft boeken voor kinderen en jongeren. Gideon is bekend van Met je hoofd boven water, Zwarte zwaan en Zeb, en hij heeft al heel veel prijzen gewonnen met zijn boeken. Janouk vraagt hem waar hij toch al zijn ideeën vandaan haalt. Ridder William probeert uit hoe het is om een onaardig hoofdpersonage te zijn.

6 oktober 2021 | Rookverslaving
Roken is slecht voor je, dat weet iedereen. Toch zijn er nog heel veel mensen die regelmatig een sigaret opsteken. Sosha heeft een namaak-Sosha gebouwd om te laten zien wat een pakje sigaretten met je lichaam doet. De Ober is net gestopt met roken en heeft het er moeilijk mee.

7 oktober 2021 | Master je mind - Flow
Met kracht in je kop, een goed getrainde geest kun je echt superveel voor elkaar boksen. Je kunt bijvoorbeeld in een flow raken. Maar hoe doe je dat nou? Je ziet het vandaag in Master je Mind. Sosha ontmoet Hannah, een jonge Canadese online-activiste die jongeren motiveert om hun eigen kracht te vinden. Psycholoog Steven Pont legt uit hoe je kunt uitzoeken waarvan jij in een flow raakt zodat je zelfs vergeet te eten. En de dochter van de familie Amin scoort slecht op school, wat moet er later van haar worden?

8 oktober 2021 | Etalagefiguren
Je ziet ze in elke winkel en toch loop je er vaak zo aan voorbij: etalagefiguren. Janouk bezoekt een studio waar ze etalagefiguren maken in allerlei soorten en maten. Van hout, levensecht, of in een yogapose, er kan van alles. Janouk ontdekt de mogelijkheden en ziet hoe etalagefiguren worden gemaakt. Klokko presenteert modelkids voor als je teveel last hebt van je echte kinderen.

11 oktober 2021 | Het Kantoor 282
Wouter helpt iemand die bang is dat de wereld vergaat en Leonoor is fan van het beerdiertje. Waarom hamsteren wij eigenlijk? En wat is een beerdiertje? Janouk zoekt uit wat er met lege batterijen gebeurt, nadat je ze hebt ingeleverd.

12 oktober 2021 | Evenwichtsorgaan
Behalve de vijf zintuigen zit er in je hoofd nog een soort supersensor die bewegingen aanvoelt en daar razendsnel op reageert. Het wordt ook wel je ‘zesde zintuig’ genoemd: het evenwichtsorgaan. Goed verstopt, achter je oren. Piepklein, maar o zo belangrijk. Pascal merkt hoe moeilijk het functioneren is als je evenwichtsorgaan niet goed meer werkt. Hoe kan zoiets kleins je zó in de war brengen?  Debbie is ontroerd dat Lara haar vraagt om de ladder vast te houden bij een klusje.

13 oktober 2021 | Fermenteren
Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houden. Maar ook om er allerlei lekkernijen van te maken. Dat heet fermenteren. Bijvoorbeeld zuurkool. Dat wordt gefermenteerd en in dat proces komt ook dan die zure smaak los. In dit ‘verrotte’ proces ontstaat ook de melkzuurbacterie. Een bacterie die ook in andere ‘lekker’ verrot eten zit, zoals yoghurt, kaas, ketchup en chocolade. Maar hoe ontstaat dat proces? Daarnaast kooktips in de sketch voor iedereen die niet van zuurkool houdt.

14 oktober 2021 | Uitvinder
Janouk stapt in de wereld van het uitvinden. Wat moet een uitvinder allemaal doen om z’n uitvinding gemaakt te krijgen? Verder gaat ze naar de uitvindster van het ‘draaibare droogrek voor in huis’, en ontdekt ze wie de inkeping in beschuit heeft uitgevonden. En Janouk doet zelf een uitvinding: de ‘cornflakes-maatlepel’, waarmee je precies genoeg melk afmeet als je ontbijtgranen eet. Deskundigen en gebruikers kijken of het een geslaagde uitvinding is! Ton en Liesbeth klagen dat uitvindingen het leven veel te makkelijk maken.

15 oktober 2021 | Knikkerbaan
Jelle Bakker is een echte pro in het bouwen van knikkerbanen. Deze banen zijn zo groot dat hij er online spannende knikkerraces mee houdt, die veel mensen van over de hele wereld volgen. Janouk zoekt uit hoe Jelle zijn knikkerracebanen bouwt. De Klokhuispresentatoren gaan de strijd met elkaar aan: wiens knikker haalt als eerste de finish? Wendel en Liza verzamelen zoveel mogelijk uitdrukkingen met het woord 'knikker' erin.

18 oktober 2021 | Het Kantoor 246
Leonoor gaat met haar BFF een stedentripje maken, maar gaat ze echt wel met de trein? Intussen is Wouter volop aan het omdenken. In Doen Ze Dat Zo? de bagagerobot. Wanneer schrijf je ‘hé’ en wanneer schrijf je ‘hè’? En in Topnieuw de kauwgomschoen.

19 oktober 2021 | Hulphond
Hulphonden kunnen ingezet worden om mensen met een handicap te helpen.
Zo kunnen ze bijvoorbeeld de post oprapen, kastjes openen, de wasmachine leeghalen en zelfs een banaan pellen! Bij gevaar leren de honden ook alarm te slaan. Maar hoe leren de honden dat? Eva ontmoet hulphondentrainer Rachel. Ook neemt ze een kijkje bij Wes, die het altijd druk heeft in zijn hoofd. Hulphond Laik helpt hem om de chaos in zijn hoofd te verminderen. Cowboy Bad Legs Alex gaat met zijn hondje de bank overvallen.

20 oktober 2021 | Daktuinen
Een duinlandschap op het dak van een appartement? Of een bloeiend tuintje op het dak van je schuur? Het kan allemaal, en daktuinen blijken ook goed voor de opvang van regenwater en het verkoelen van de stad. Janouk gaat kijken hoe verschillende daktuinen worden aangelegd en wat daar allemaal de voordelen van zijn. Ton en Liesbeth hadden enorm veel pech bij de aanleg van hun daktuin.

21 oktober 2021 | Verse friet
Hoe krijg je de allerlekkerste friet? Met de goede aardappelen natuurlijk! Op een aardappelboerderij zien we dat er heel wat komt kijken bij het groeien van een lekkere frietaardappel. Na de oogst gaat de aardappel naar een frietbakker, die laat zien hoe je het perfecte verse frietje bakt. De kinderen in het Ruimteschip ontdekken het wonder van friet.

22 oktober 2021 | Stotteren
Janouk gaat naar de stotterterapeut. Ze leert daar alles over stotteren en hoe kinderen met stotteren kunnen omgaan. Stotteren heeft namelijk helemaal niets met je intelligentie te maken maar alles met je spieren. Typhoon rapt over hoe hij zijn stotteren onder controle kreeg.

25 oktober 2021 | Het Kantoor 247
Ben is een wondervolwassene, dus hij begrijpt wonderkinderen heel goed. En Leonoor heeft een hele mooie maar wel hele dure jas gekocht. Heeft ze nog wel geld om te eten? Wanneer klinkt iets vals? In Snapje? leggen we uit hoeveel dagen de maanden hebben. En wat gebeurt er als je binnen je jas aanhoudt?

26 oktober 2021 | Canon - Europa
Nizar bezoekt het hart van Europa: het Europees Parlement in Brussel. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen een aantal landen op het idee dat het slimmer was om samen te werken, en zo ontstond de Europese Unie. De 27 aangesloten landen bedenken daar allemaal wetten, maar wat zien wij daar nou van terug in het dagelijks leven? Wat hebben eieren, een harinkje, je internetbundel en het klimaat met Europa te maken? Nizar gaat op onderzoek met Leverne, jongerenvertegenwoordiger van Europese Zaken. En de Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de Europese Unie wordt bedacht.

27 oktober 2021 | Fotograaf des Vaderlands
Jan Dirk van der Burg is Fotograaf des Vaderlands. Wat dat inhoudt zoekt Janouk voor je uit. Ze loopt een dagje met Jan Dirk mee en leert hoe je een eigen fotoserie kunt maken. Wendel en Liza presenteren hun vlog met fototips.

28 oktober 2021 | Werelderfgoed: Grachtengordel
Vierhonderd jaar geleden werd-ie al aangelegd... de Amsterdamse grachtengordel.
De grachtengordel is zo bijzonder dat hij op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Maar waarom is de grachtengordel eigenlijk wereldberoemd en hoe is die 400 jaar geleden ontstaan? Janouk spreekt ook met Maxence, die vertelt wat haar tot slaaf gemaakte voorouders met die geschiedenis te maken hebben. In een liedje hoor je dat de Amsterdamse grachten nu van iedereen zijn.

29 oktober 2021 | Huilen
Iedereen moet wel eens huilen. Omdat je verdrietig bent, als je een ui aan het snijden bent of een zielige film kijkt. Maar hoe werkt dat precies? Waarom huilen mensen wel en dieren niet? Sosha zoekt het voor je uit. En Cowboy Lionel Porcupine heeft zijn tranen te lang opgekropt.

Deel deze pagina met je vrienden!