Mei 2018

Mei

Deze afleveringen worden uitgezonden in mei:

Dinsdag 1 mei - Mars
Was er op Mars vroeger vloeibaar water? Waren er rivieren en was er dus ook misschien wel leven? Waar is al dat dan water gebleven? Maurice duikt in de wereld van de kleine rode planeet en zoekt het uit. Kan de mens in de toekomst misschien op Mars gaan wonen? De buurvrouw krijgt marsmannetjes op bezoek.

Woensdag 2 mei - Sluizen
Rivieren en kanalen zijn in Nederland op een slimme manier met elkaar verbonden. Maar daarbij moeten de verschillende waterstanden wel overbrugd worden. Dat gebeurt met sluizen. Maurice legt uit hoe kleine en grote sluizen werken. Wat is een kolk en waarom moet die geschut worden?

Donderdag 3 mei - Krabben
Het heeft blauw bloed, tien poten, ogen op stokjes en een keihard pantser: de krab. Alleen in Nederland zijn er al zo’n veertig verschillende soorten! Dolores gaat op Texel op zoek naar een paar mooie exemplaren. De krab blijkt ook een gevaarlijke crimineel!

Vrijdag 4 mei - Dodenherdenking
Op vier mei wordt ieder jaar op de Dam de officiële Dodenherdenking gehouden. Maurice laat zien wat er allemaal gebeurt vóór die twee minuten stilte. Wat betekent die stilte voor mensen die rechtstreeks met oorlog te maken hebben gehad? Op heel veel andere plaatsen wordt ook herdacht. Bijvoorbeeld op de Waalsdorpervlakte. Maurice hoort van nabestaanden wat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Said en Jonathan oefenen twee minuten stilte.

Maandag 7 mei - Het Kantoor 173
Ben en Timo doen een poging om het langste schilderij ter wereld te maken. In ‘STE’ een portret van het grootSTE schilderij van Nederland. In ‘Waarom? Daarom!’ krijg je antwoord op de vraag waarom je in een museum niet mag flitsen. In ‘Boer Zoekt Machine’ is de aardappelpootmachine aan de beurt.

Dinsdag 8 mei - Ruimtetelescoop
Met ruimtetelescopen kun je het heelal op verschillende manieren bestuderen. Maurice gaat op onderzoek uit en ziet welke fantastische ontdekkingen ruimtetelescoop Hubble al heeft gedaan. Wat kun je met infrarood licht over de sterren leren? Er wordt nu zelfs een röntgentelescoop gebouwd. Verder presenteert Klokko een spectaculaire reclame voor een ruimtereis.

Woensdag 9 mei - Natuurfilm; tips en trucs
Een natuurfilm maken is lastig. Hoe krijg je de shots die je wilt hebben? De makers van de film ‘Holland, natuur in de delta’ laten aan Dolores een aantal tips en trucs zien die ze gebruiken. Gaat het lukken om onder water een zwemmende koe te filmen? Saïd en Jonathan kijken graag naar hun eigen sloot.

Donderdag 10 mei - Viltkunst        
Claudy Jongstra is kunstenaar en gebruikt materialen uit de natuur. Nienke ziet hoe Claudy van schapenwol vilt maakt. Zo maakt ze enorme kunstwerken voor aan de muur in musea. En ze verbouwt haar eigen verf! Wist je bijvoorbeeld dat je van uienschillen goudkleurige verf kan maken?

Vrijdag 11 mei - Nijlpaard
Een nijlpaard is zo sterk dat hij een mens in één keer doormidden kan bijten. En dat op een ontbijt van brood met appeltjes! Het is één van de grootste landzoogdieren ter wereld. Hoe lang kan een nijlpaard onder water blijven? Waarom verbrandt hij niet in de zon en waarom laten nijlpaarden hun poep in het rond vliegen? Maurice gaat op onderzoek uit. Weet jij de antwoorden bij de bijzondere quiz over nijlpaarden?

Maandag 14 mei - Het Kantoor 174
Ben is door zijn boeddhistische cursus helemaal in balans. Totdat Leonoor met een koekoeksklok aankomt. Verder wordt uitgelegd hoe een schoffelmachine werkt, hoe het komt dat een specht geen hoofdpijn krijgt en wat de stilste kamer van Nederland is.

Dinsdag 15 mei - Luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit in Nederland is op sommige plekken niet al te best. Hoe meet je dat? Nienke laat zien met welke methodes dat gebeurt. Het blijkt dat je met je mobieltje zelf kunt meedoen aan luchtonderzoek. Hoe is de luchtkwaliteit in de cabine van de vrachtwagenchauffeuses?

Woensdag 16 mei - Kinderboek maken
Schrijver Simon van der Geest en illustratrice Karst-Janneke Rogaar hebben het kinderboekenweekgeschenk 2015 gemaakt. Ze vertellen aan Nienke hoe ze het boek ‘Per ongelukt’ samen hebben gemaakt. Ze zijn allebei dol op toevallige ontdekkingen.

Donderdag 17 mei - Humor
Wanneer is iets grappig en hoe maak je nou een goeie grap? Nienke zoekt het uit. Onverwacht wordt ze ook nog door Bart in de maling genomen. In een dramascène vraagt de ober geld voor moppen die hij meent zelf bedacht te hebben. Dat wordt lachen!

Vrijdag 18 mei - Waterskiën       
Maurice gaat vlammen op het water met Freek School, Nederlands kampioen allround waterskiën. Wat moet je ervoor doen om het leren? Waterskiën bestaat uit drie onderdelen: slalom, tricks (zoveel mogelijk figuren maken) en de sprong over de schans: zo ver mogelijk springen. Bij het schansspringen kun je wel 100 kilometer per uur gaan! Ook Maurice waagt een sprong: gaat het hem lukken?       

Maandag 21 mei - Het Kantoor 176
Op het kantoor van de redactie maken ze zich zorgen. Kijken kinderen nog wel genoeg TV? Verder antwoord op de vraag hoe een 3D plaatje wordt gemaakt, waarom Het Klokhuis Het Klokhuis heet en hoe een veldspuitmachine werkt.

Dinsdag 22 mei - Ziekte van Lyme
Het is misschien wel het gevaarlijkste dier dat vrij rondloopt in Nederland: de teek! Als hij tenminste besmet is met de borelia-bacterie, want dan kan hij de ziekte van Lyme op ons overbrengen. Er zijn in Nederland steeds meer teken; hoe kan dat? Wat weten we allemaal over de teek en wat moet je doen als je besmet wordt? Saïd en Jonathan voelen ook een teek kriebelen. Of is het een vlieg?

Woensdag 23 mei - Gebrandschilderde ramen
Veel kerken zijn versierd met glas-in-loodramen. Nienke kijkt mee in het atelier van Marc Mulders hoe het nieuwe glasraam voor de Goudse Sint-Janskerk gemaakt wordt. Daarbij maak Marc gebruik van brandschilderen. Ard en Fjodor maken een glas-in-lood-disco.

Donderdag 24 mei - IJslands paard
Wat maakt het IJslands paard zo bijzonder? Nienke bezoekt de IJslanderstoeterij van Jaap en Yvonne.  Zij laten aan Nienke zien wat er allemaal bij het fokken van de stoere, sterke IJslandse paarden komt kijken. In de quiz weten Bert en Joke alles van alle paarden.

Vrijdag 25 mei - Kung Fu
Kung Fu komt uit China en is al meer dan 1500 jaar oud. Wij kennen het vooral als vechtkunst, met spectaculaire trappen, luchtsprongen en vechten met verschillende soorten wapens. Maurice krijgt les van wereldkampioen Sifu Henny Eleonora. In een dramascène slaan de oma’s berovers van zich af met Kung Fu.

Maandag 28 mei - Het Kantoor 177             
Ben is op dieet. Hij mag wel geitenkaas eten. Maar waarom is geitenkaas eigenlijk wit? Wouter draagt vandaag ineens een supermooi pak, vers van de wasserette. Hoe doen ze dat eigenlijk bij een wasserij? Ook kun je zien hoe het komt dat spreeuwen in een zwerm nooit tegen elkaar botsen.

Dinsdag 29 mei - Dateren
Hoe weten we hoe oud voorwerpen zijn die archeologen opgraven? Dat werk noemen we dateren. Nienke gaat op bezoek bij een laboratorium en leert welke technieken daarvoor gebruikt worden. Hoe oud is het potje dat ze vindt tijdens een opgraving? In de quiz raden Bert en Joke de leeftijd van bomen en baby’s. 

Woensdag 30 mei - Paardenfotograaf
Arnd Bronkhorst is internationaal paardenfotograaf. Nienke loopt een dag met hem mee en ontdekt de kneepjes van het vak. Arnd legt aan Nienke uit hoe je het best een mooie paardenfoto maakt. De meisjes waren enorme paardenfans, maar toen kwamen de jongens…

Donderdag 31 mei - Maritiem trainingscentrum
Op zee werken kan gevaarlijk zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe oefen je voor zo’n ongeluk? Maurice traint een dagje mee in het maritiem trainingscentrum. Hij oefent met een zinkende helikopter en neemt een duik met de vrijevalboot van 14 meter.

Deel deze pagina met je vrienden!