Juli 2020

Juli 2020

Deze afleveringen worden uitgezonden in juli:

1 juli - Wikipedia
Iedereen zoekt wel eens iets op op Wikipedia. Deze grote internetencyclopedie werd bedacht door Jimmy Wales en wordt geschreven door miljoenen mensen over de hele wereld. Pascal zoekt uit hoe Wikipedia er voor zorgt dat alle informatie die er op staat klopt. Bert en Joke van de hobbyquiz weten alles over Wikipedia

2 juli - Traumateam
Als je een ongeluk hebt gehad en je bent gewond, dan komt er een ambulance. Maar als een slachtoffer bewusteloos is of niet meer ademt, wordt er een traumahelikopter gestuurd. Janouk mag een dagje meelopen met het traumateam. De Chirurg zou ook graag eens een rondje met de traumahelikopter vliegen.

3 juli - Brandschilderen
Veel kerken zijn versierd met glas-in-loodramen. Nienke kijkt mee in het atelier van Marc Mulders hoe het nieuwe glasraam voor de Goudse Sint-Janskerk gemaakt wordt. Daarbij maak Marc gebruik van brandschilderen. Ard en Fjodor maken een glas-in-lood-disco

6 juli - Het Kantoor 158
Wouter heeft een heel bijzonder kaasje gemaakt. Met zijn eigen schimmel. Verder antwoord op de vraag hoe kaas gemaakt wordt. In de serie ‘Orkest’ is de dirigent aan de beurt.

7 juli - De Dom van Utrecht
De Dom van Utrecht is de hoogste kerktoren van Nederland. Het kostte ruim 250 jaar om de kerk te bouwen! Er was heel veel geld en mankracht voor nodig. Maar tijdens een zware storm in 1674 is de kerk helemaal verwoest, alleen de Domtoren bleef overeind staan. Sosha zoekt uit hoe dat kan én hoe ervoor gezorgd wordt dat de toren niet alsnog instort. En de Dat-kan-toch-anders-man laat zien hoe de bouw van de Domkerk is betaald.

8 juli - Gluten intolerantie
Het is lastig als jarige kinderen lekkere dingen uitdelen in de klas en jij mag daar niks van eten. Caleb heeft coeliakie, of glutenintolerantie. Dat betekent dat hij ziek wordt wanneer hij gluten eet. Waar zitten gluten in? Maurice zoekt het uit. Zouden cowboys ook last hebben van gluten?

9 juli - Luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit in Nederland is op sommige plekken niet al te best. Hoe meet je dat? Nienke laat zien met welke methodes dat gebeurt. Het blijkt dat je met je mobieltje zelf kunt meedoen aan luchtonderzoek. Hoe is de luchtkwaliteit in de cabine van de vrachtwagenchauffeuses?

10 juli - Reuzenpanda
Hoe komt de panda aan zijn leuke bolle kop? Eet hij alleen maar bamboe? Er zijn nog maar zo’n 1864 reuzenpanda’s op de wereld. Wat wordt er gedaan om deze mooie dieren voor de toekomst te behouden? Maurice gaat op zoek naar antwoorden en ontdekt hoe je aan de drollen van de panda’s kunt zien wat ze precies hebben gegeten. In de muizenscène is de zoon verliefd op een veel te groot panda-meisje uit zijn klas.

13 juli - Het Kantoor 162
Leonoor wordt uitgenodigd voor de reünie van de Miss Drenthe verkiezingen. Zou ze daar naar toe gaan? In ‘Waarom?Daarom!’ antwoord op de vraag waarom mannetjesdieren vaak mooier zijn. Verder zien we hoe fruitsalade wordt gemaakt en krijgen we te horen waar de hik vandaan komt.

14 juli - Zuidpool
Bart gaat naar de Zuidpool! Hij laat zien dat de opwarming van de aarde daar duidelijk zichtbaar is. Bart gaat mee op expeditie met een Nederlandse bioloog die het dieren- en plantenleven op Antarctica onderzoekt. Een unieke ervaring!  Varkentje Rund collecteert voor de redding van de Zuidpool.

15 juli - Vinyl     
Muziek luisteren kan nu eigenlijk heel gemakkelijk overal. Via je telefoon, je mp3-speler, je laptop. Toch lijkt het alsof steeds meer mensen graag terug de tijd in willen reizen: ze luisteren hun muziek vanaf een langspeelplaat, vinyl.  Wat is hier zo mooi aan? En hoe worden ze gemaakt? Ook Typhoon heeft zijn album uitgebracht op vinyl. Nienke doet een test met hem: wordt zijn eigen muziek afgespeeld via cd, mp3 of vinyl?

16 juli - Fruitvliegjes
Nienke gaat naar een ziekenhuislaboratorium waar ze onderzoek doen met fruitvliegjes. De diertjes hebben namelijk voor ongeveer driekwart hetzelfde DNA als mensen. Zo kunnen ze heel nuttig te zijn voor onderzoek naar bepaalde ziektes. In een sketch praten de kassameisjes over hun DNA. 

17 juli - Hardlopen
Wat is het verschil in training tussen sprinters en marathonlopers? En welke lichaamsbouw past het best bij deze verschillende manieren van hardlopen? Nienke gaat naar sportcentrum Papendal om tips te krijgen voor de Van Dam tot Dam loop waar ze aan mee gaat doen. En de Dat-kan-toch-anders-man gaat op bezoek bij de oude Grieken, tijdens de eerste marathon.

20 juli - Het Kantoor 164
Ben is onuitstaanbaar. Hij weet alles beter! In ‘Doenzedatzo’ wordt uitgelegd hoe appelstroop wordt gemaakt, in ‘Digitaal’ krijgen we te horen wat Cookies zijn en we krijgen te zien hoe behang gemaakt wordt.

21 juli - Mars
Was er op Mars vroeger vloeibaar water? Waren er rivieren en was er dus ook misschien wel leven? Waar is al dat dan water gebleven? Maurice duikt in de wereld van de kleine rode planeet en zoekt het uit. Kan de mens in de toekomst misschien op Mars gaan wonen? De buurvrouw krijgt marsmannetjes op bezoek.

22 juli - Schone grachten            
Vroeger zaten grachten vol met poep en pies. Tegenwoordig zijn ze zo schoon dat je er zelfs in kunt zwemmen, hoe kan dat? Bart gaat 5 meter diep om te kijken of hij zijn drol langs ziet komen in het riool, gaat de gracht op om fietsen uit het water te vissen en duikt het water in om te kijken naar de vissen die er nu weer kunnen zwemmen. Ook Bert en Joke weten in de hobbyquiz alles over de grachten.

23 juli - Douane
Voordat je in het vliegtuig mag stappen moet je eerst door de douane. Nienke laat haar bagage controleren met de röntgenscan, ziet wat mensen allemaal mee willen nemen en speurt drugs op met een hond. In de quiz zijn Bert en Joke dol op de douane, vooral het fouilleren vinden ze leuk.

24 juli - Rolstoelbasketbal                                                                                      
Nienke kijkt mee bij de dames van Nederlandse rolstoelbasketbalteam: de Orange Angels. Zij zijn de wereldtop en doen mee aan de Paralympics. Wat zijn de regels bij rolstoelbasketbal? En hoe kun je zo behendig en snel zijn in een rolstoel? Klokko presenteert een pakket om vals te kunnen spelen bij rolstoelbasketbal.

27 juli - Het Kantoor 170
Ben en de moeder van Leonoor krijgen onenigheid. Wie wordt het jongst geschat? In ‘Boer Zoekt Machine’ is de stekmachine aan de beurt. In ‘Waarom? Daarom!’ wordt uitgelegd waarom we duimen en in ‘Doenzedatzo’ krijgen we te zien hoe een oogmeting in z’n werk gaat.

28 juli - School van het Nederlandse lied
Er is één school in Nederland waar je kunt worden opgeleid tot zanger of zangeres van het Nederlandse lied. De leerlingen die daar studeren moesten auditie doen om aangenomen te worden. Zingen kunnen ze allemaal, maar Janouk ontdekt dat je nog veel meer in huis moet hebben om artiest te worden. Zangduo Cor & Hilda heeft geen school nodig.

29 juli - Benzine
Elke dag doen miljoenen mensen het: benzine tanken. Onze auto’s slurpen per dag miljoenen liters benzine, en die wordt gemaakt van een zwart, stroperige goedje: aardolie. Hoe gaat dat in zijn werk? Pascal zoekt het uit op een olieraffinaderij. De Dat-kan-toch-anders-man is bij de uitvinding van de benzinemotor.

30 juli - Ziekte van Lyme
Het is misschien wel het gevaarlijkste dier dat vrij rondloopt in Nederland: de teek! Als hij tenminste besmet is met de borelia-bacterie, want dan kan hij de ziekte van Lyme op ons overbrengen. Er zijn in Nederland steeds meer teken; hoe kan dat? Wat weten we allemaal over de teek en wat moet je doen als je besmet wordt? Saïd en Jonathan voelen ook een teek kriebelen. Of is het een vlieg?

31 juli - Maritiem trainingscentrum
Op zee werken kan gevaarlijk zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe oefen je voor zo’n ongeluk? Maurice traint een dagje mee in het maritiem trainingscentrum. Hij oefent met een zinkende helikopter en neemt een duik met de vrijevalboot van 14 meter. Ard en Fjodor maken zich vooral zorgen over het welzijn van de zeedieren bij zo’n reddingsactie.

Deel deze pagina met je vrienden!