September 2016

Het Klokhuis in september

Deze afleveringen worden in september 2016 uitgezonden:

1 september – planeet aarde, het begin
De eerste aflevering van een speciale serie over onze prehistorie. Hoe is de aarde 4,6 miljard jaar geleden ontstaan? Nienke legt uit hoe een gloeiende vuurbol langzaam veranderde in een levende planeet. Hoe is dat gegaan en hoe zag dat er uit, dat eerste leven? Oersoep!

2 september – Tim Knol
Tim Knol is ontdekt op een website en inmiddels uitgegroeid tot popheld. Wist je dat Tim niet kan zingen zonder gitaar?  Maurice gaat bij hem op bezoek en krijgt te horen hoe Tim bij het schrijven van zijn liedjes op zoek gaat naar de goeie 'hook'.  En waarom gaat hij met toetsenist Duif helemaal naar Friesland om zijn liedjes te schrijven? Een must voor Tim Knol fans.

5 september – Het Kantoor 45 Bedrog
Wat moet je doen als je vinger tussen de deur komt? Wat hebben gist en smaakstoffen met elkaar te maken? Wat heb je nou aan een schrikrobot? De mensen van Het Klokhuiskantoor zoeken het allemaal voor je uit.

6 september – Eerlijke handel
In de supermarkt kun je inmiddels tientallen producten kopen met het fairtrade keurmerk. Dolores gaat naar het eiland Sri Lanka om te kijken wat dat keurmerk precies inhoudt. Ze gaat met de boeren aan de slag om kruiden voor de export te oogsten. Doordat er een eerlijke prijs betaald wordt voor hun producten zijn de boeren in staat hun leefomstandigheden te verbeteren. Hoe dan?

7 september - Rolstoelbasketbal
Nienke kijkt mee bij de dames van Nederlandse rolstoelbasketbalteam: de Orange Angels. Zij zijn de wereldtop en doen mee aan de Paralympics. Wat zijn de regels bij rolstoelbasketbal? En hoe kun je zo behendig en snel zijn in een rolstoel?

8 september – Ontstaan van de mens, oermens
Aflevering uit de serie Oertoer over onze prehistorie. Ontmoet onze voorouders! Aan de hand van wetenschappelijke theorieën reconstrueert Maurice onze geschiedenis. Hoe zijn wij ontstaan? Zo’n 10 miljoen jaar geleden begonnen apen in Oost Afrika op twee benen te lopen. Bioloog Arno van Berge Henegouwen van Museon laat aan de hand van schedels zien hoe onze hersenen steeds groter werden. En handiger! Becki en Malika vinden het veel handiger als gewoon Adam en Eva hun voorouders zijn.

9 september – Marlies Visser
Marlies Visser is grafisch ontwerper wanneer ze voor opdrachtgevers werkt, en illustrator wanneer ze haar eigen boeken maakt. Doordat ze vaak 3D ontwerpen grafisch bewerkt heeft ze een hele herkenbare stijl. Ze laat aan Dolores zien hoe ze voor een boek over varkens in een megastal  ieder varken een eigen karakter probeert te geven.  Het Grote Robotboek is typisch voor haar werk. Het karakter in het boek kan buiten het boek verder leven als 3D model. 

12 september – Het kantoor 61 Samenwonen
Hoe kan een poes spinnen? Wat moet je doen met een ingegroeide teennagel? Wat draagt een astronaut? Het antwoord op al deze vragen krijg je in Het Klokhuiskantoor. En natuurlijk volgen we weer de avonturen op de Klokhuisredactie van Timo, Wouter, Ben en Leonoor

13 september – Theeplantage
Dolores helpt mee met de theepluksters van Sri Lanka. Een kwart van alle thee in de wereld wordt hier geproduceerd. Dolores is te gast op de fairtrade theeplantage Norwood Estate waar de pluksters en hun familie wonen en werken.  Voor elke kilo thee die van de struik komt ontvangen de pluksters een premie. Wat doen ze daar mee?

14 september – Tosca Menten
Tosca Menten is kinderboekenschrijfster en heeft het kinderboekenweekgeschenk 2012 geschreven. Bart gaat bij haar op bezoek om te kijken waar ze bekende series als Kereltje Kareltje en Dummie de Mummie heeft geschreven. Hij krijgt ondertussen een cursus kinderboekenschrijven. Belangrijkste tip; schrappen tot je alleen de belangrijke dingen overhoudt!.

15 september – Planeet aarde, ontwikkeling
Aflevering uit de serie ‘Oertoer’ over onze prehistorie. Nienke vertelt hoe vanuit zee het gevarieerde dierenrijk is ontstaan zoals we dat nu kennen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen en ijstijden teisterden alles wat leefde. Diersoorten verdwenen of stierven uit. Zo ook de beruchte dinosauriërs. De chirurg is onder de indruk geraakt van onze oer bacteriën. Hij weigert zijn handen te wassen omdat hij zijn oudste familieleden niet om zeep wil helpen.

16 september – Disco-oor
Te veel herrie aan je hoofd is niet goed! Wie regelmatig naar te harde muziek luistert kan een flinke gehoorbeschadiging oplopen. Een blijvende piep in je gehoor of doofheid kunnen de gevolgen zijn. Dolores legt uit hoe ons oor werkt, wat voor beschadigingen er kunnen ontstaan en hoe je dat kan voorkomen. Daarvoor krijgt ze de hulp van een speciale discoauto!

19 september – Het kantoor 171 Pesters en meelopers
In deze bijzondere aflevering in het kader van ‘de Week tegen het pesten’ blijkt dat Ben van het Klokhuiskantoor al maanden gepest wordt door collega’s van het hoofdkantoor. Nemen Wouter, Timo en Leonoor het voor hem op? Maurice geeft antwoord op de vraag hoe de kindertelefoon werkt. Verder legt hij uit hoe je kunt zien aan iemands gezicht hoe hij zich voelt.

20 september – Canon VOC
De Verenigde Oostindische Compagnie (de VOC),  opgericht in 1602, was bijna honderd jaar lang het grootste handelsbedrijf ter wereld!  In die tijd voeren meer dan 2000 schepen vanuit Nederland op en neer naar de andere kant van de wereld.  Er werd handel gedreven en kruiden en specerijen werden mee terug genomen.  Bart monstert aan op de Batavia en laat zien hoe zo'n reis verliep. Hoe vind je de weg zonder Tom Tom of goeie kaart? Hoe navigeerden ze toen? Heel simpel.  Knopen tellen met de zandloper.

21 september – Alzheimer
Vandaag is het wereld Alzheimerdag. In Nederland leven zo’n 200.000 mensen met deze ziekte. Neuroloog Evelien legt aan de hand van echte hersenen uit wat de ziekte teweeg brengt in je hoofd. Dolores gaat samen met Charlotte op bezoek bij haar superlieve oma die Alzheimer heeft. Hoe ziet de wereld er uit als je je steeds minder kunt herinneren?

22 september – Ontstaan van de mens, homo erectus
Aflevering uit de serie Oertoer over onze prehistorie. Ontmoet onze voorouders! Vandaag de Homo Erectus. Om zich tegen wilde dieren te beschermen is de mensaap op twee benen gaan lopen. Paleontoloog John de Vos laat in Naturalis de originele botten zien. De benen stelden de Homo Erectus in staat om zich vanuit Afrika te verspreiden over de aardbol.

23 september – Insecteneter
Zijn insecten het eten van de toekomst?  Ze gebruiken in ieder geval veel minder grondstoffen dan de dieren die we nu eten.  Dolores gaat op bezoek bij een insectenkwekerij en krijgt van een topkok een heerlijk maal voorgeschoteld van meelwormen en sprinkhanen. Gaat ze alles opeten?

26 september – Het kantoor 123
De collega’s van Het kantoor worden vereerd met een bezoek van de oudste Klokhuis fan! Hij valt een beetje tegen….Nienke haalt een broodrooster uit elkaar om uit te legen hoe het apparaat precies werkt. Vraag van de dag: Hoe worden eierkoeken gemaakt? En in ‘Waarom? Daarom!’ antwoord op de vraag waarom wij eigenlijk wallen onder onze ogen krijgen als we moe worden.

27 september – Pijn
Wat gebeurt er in je lichaam bij pijn? Pascal onderzoekt waarom pijn bestaat. Pijn-deskundige Maarten legt aan Pascal uit wat er in de hersenen gebeurt bij het voelen van pijn. Rosaline (11) heeft chronische pijn in haar gezicht. Ze vertelt aan Pascal haar verhaal.

28 september – Canon WO1
De vorige eeuw kende twee wereldoorlogen. De Eerste Wereldoorlog duurde vier jaar, van 1914 tot 1918. Het was een verschrikkelijke oorlog, er kwamen twintig miljoen mensen om het leven. Hoe komt het dat er zoveel mensen stierven, hoeveel en welke landen waren met elkaar in oorlog en waar vochten ze eigenlijk voor? En welke rol speelde Nederland in deze oorlog? Aan de hand van brieven van de Engelse soldaat John Gamble komt Dolores alles te weten over deze vuile loopgravenoorlog. Ze gaat naar het slagveld en bezoekt herdenkingsplaatsen in België.  Ze bekijkt de loopgraven van dichtbij en weet door de brieven van John wat een hel het daar was. Tot slot vertelt ze waarom de klaproos het symbool is van de Eerste Wereldoorlog.

29 september – ontstaan van de mens, homo sapiens
Aflevering uit de serie Oertoer over onze prehistorie. Homo Sapiens, de denkende mens, is maar één van de mensensoorten die in het verleden op onze aardbol hebben rondgewandeld. Maar wel de meest succesvolle! Deze soort is als enige overgebleven. Oorspronkelijk komen we uit Afrika. Maurice vertelt hoe wij 60.000 jaar geleden. over de aardbol uitgewaaierd zijn. Zou er ook een Cowboy Sapiens zijn?

30 september – Jeroen Bosch
Maurice mag spieken bij de restauratie van een héél bijzonder kunstwerk: Het Laatste Oordeel van Jeroen Bosch. Met verschillende camera’s zijn alle schilderijen van Jeroen Bosch bovendien op detailniveau gefotografeerd. Zo kun je precies zien hoe de schilder ooit is begonnen met zijn onderlaag, en kun je zelfs bijna door het schilderij heen kijken!

DOWNLOADKNOP

Deel deze pagina met je vrienden!