onderzoek

Zoek het uit!

Zoek het uit!

zoekhetuit_logo_420

 

Hoe werken je hersenen eigenlijk? Bestaan aliens? En hoe is taal ontstaan? Ontdek het in de serie “Zoek het uit!”, een serie over wetenschappelijk onderzoek. Op deze pagina vind je informatie over alle afleveringen, maar nog leuker is dat je zelf op onderzoek kunt. Kijk de filmpjes en zoek het lekker zelf uit!

Zoek het uit! Aarde

12 december: Zoek het uit! Aarde

earth-wallpaper_665_2

Wat zit er in het binnenste van de aarde? En hoe onderzoek je dat? Graafmachines, boormachines en drumstokjes; niets is te gek om de bodem te onderzoeken. Bart komt steeds dieper, maar haalt hij het binnenste van de aarde? We beginnen het onderzoek met een schep en eindigen met... explosies!

 

Kijk hier de aflevering terug:

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Meet de trillingen van de aarde!

Wat is een seismograaf?

De trillingen in de aarde (bij bijvoorbeeld een aardbeving) worden gemeten met een seismograaf. Een seismograaf meet alle trillingen die in de aarde ontstaan. Dat kunnen hele zachte trillingen zijn, maar ook hele harde trillingen! De seismograaf geeft deze trillingen weer in een soort grafiekje. Hoe hoger de lijnen, hoe harder de trillingen. En hoe zachter de trillingen, hoe kleiner de lijn.

 

harde_zachtetrilling_smail665

Zoek het uit!

Jij kunt zelf ook onderzoek doen naar trillingen van de aarde. Heeft je vader, moeder, grote zus of broer, buurman of buurvrouw een smartphone? Vraag dan of je hem even mag lenen en download de gratis app: iSeismometer.

 

Even een korte uitleg hoe het werkt.

 

Als je de seismometer opent op je telefoon, zie je drie lijntjes: de X, de Y en de Z. Er worden drie soorten bewegingen gemeten met deze seismometer. De X en Y meten horizontale bewegingen, heen en weer en van voor naar achter. De Z-lijn meet verticale beweging, dus van boven naar beneden. Op het plaatje hierboven staat uitgebeeld wat hiermee wordt bedoeld.

 

xyz_665

Wat trilt het hardst?

Nu kun jij op onderzoek uit. Omdat er in Nederland weinig aardbevingen zijn, gebruiken we voor dit proefje voorwerpen die trillingen veroorzaken. Welk apparaat zorgt volgens jou voor de grootste trillingen? Een wasmachine op centrifugestand, een hele harde schreeuw, of de geluidsbox van de radio? En welke bewegingen veroorzaken de apparaten? Horizontale, verticale of bewegingen van boven naar beneden?

 

trillingen_665

 

Meet de trillingen met de iSeismometer en laat ons weten welk apparaat voor de grootste trillingen zorgt. Je kunt natuurlijk ook allerlei andere  trillingen meten. Wat is het gekste dat je kunt bedenken?

 

Laat ons weten wat er uit jouw onderzoek kwam! Stuur een mail naar: zoekhetuit.hetklokhuis@ntr.nl

Volg live aardbevingen!

Waar is nu een aardbeving?

Via deze site kun je live volgen waar er op de wereld aardbevingen zijn.

 

seismicmonitor_665

(Klik op het plaatje om naar de site te gaan)

 

Op de kaart zijn allemaal cirkels te zien, in verschillende kleuren en verschillende maten. Deze verschillende cirkels hebben allemaal een andere betekenis. De rode cirkels geven bijvoorbeeld aan waar er vandaag een aardbeving heeft plaatsgevonden. De grootte van de cirkel geeft aan hoe sterk deze aardbeving was. De oranje kleur geeft aan dat de aardbeving van de vorige dag is. De gele kleur geeft aan dat de aardbeving de afgelopen twee weken heeft plaatsgevonden en de paarse kleur geeft aan dat de aardbeving in de afgelopen vijf jaar heeft plaatsgevonden.

 

Als je op Nederland klikt (linksboven), krijg je een kaart van Europa. Daar zie je dat er vooral bij Griekenland en bij IJsland vaak aardbevingen voorkomen. (De blauwe driehoekjes zijn geen aardbevingen maar meetstations.)

Deel deze pagina met je vrienden!